241 - Barraca del Peret Miquelàs (el Mimó)

Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent del Mimó. S'hi accedeix per la pista que puja al Pla del Fideuer des de la masia del Mimó
Data de visita: 27-08-2019
Numeració: 241
Tipus de construcció: Terrera margera
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc sostre
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.530' E 001º 54.420'
Altitud: 405 m
Orientació de la porta: Nord-est
Restaurada: No
Descripció: La coberta era un embigat de troncs amb biga carenera i dues aigües. Recentment els membres del CMRO (Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà) han catalogat aquesta mena de barraques situades al seu terme municipal i rodalies com de "tipologia olesana".
Comentaris: A cal Peret Miquelàs, una casa olesana del carrer de l'Església, aquí menaven una vinya en contracte de parceria amb el propietari del Mimó. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Pere Ribas aquí conreava una peça de terra de 3 quarteres i 4 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Pere Ribas d'Olesa conreava aquesta peça de terra, propietat de Josep Bover (propietari del Mimó), que consistia en una vinya de 3ª classe (1 Q i 6 q) i roques. L'Amillarament de 1861 ens confirma que aquest parcer era d'Olesa de Montserrat; tot i que ja se sap que una gran part de rabassaires de la propietat del Mimó d'aquest sector eren olesans. Així que si volem saber el motiu o sobrenom d'aquest parcer, hem de recorrer al Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de 1848. L'únic Pere Ribas que hi apareix vivia a cal Peret Miquelàs, una casa de mig cos d'ample del carrer de l'Església.
Font d'informació: La pàgina web http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Joan Soler). Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de l'any 1848 (Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat). Josep Maria Sibina, autor del llibre Motius d'Olesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada