240 - Barraca del Cotó (el Mimó)







Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent del Mimó. S'hi accedeix per la pista que puja al Pla del Fideuer des de la masia del Mimó
Data de visita: 27-08-2019
Numeració: 240
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.525' E 001º 54.572'
Altitud: 385 m
Orientació de la porta: Est
Restaurada: No
Descripció: La coberta era un embigat de troncs amb biga carenera i dues aigües. Recentment els membres del CMRO (Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà) han catalogat aquesta mena de barraques situades al seu terme municipal i rodalies com de "tipologia olesana".
Comentaris: A cal Cotó, una casa olesana del carrer de l'Església, aquí menaven una vinya en contracte de parceria amb el propietari del Mimó. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Joan Pau Valldeperas aquí conreava una peça de terra de 3 quarteres, 5 quartans i 2 picotins, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Pau Valldeperas d'Olesa conreava aquesta peça de terra, propietat de Josep Bover (propietari del Mimó), que consistia en una vinya de 3ª classe (1 Q i 9 q), erm de 2ª (1 Q i 3 q) i roques. L'Amillarament de 1861 ens confirma que aquest parcer era d'Olesa de Montserrat; tot i que ja se sap que una gran part de rabassaires de la propietat del Mimó d'aquest sector eren olesans. Així que si volem saber el motiu o sobrenom d'aquest parcer, hem de recorrer al Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de 1848. L'únic Joan Pau Valldeperas que hi apareix vivia a cal "Cutó", una casa de 3/4 de cos d'ample del carrer de l'Església. En un arbitri i repartiment contra la fil·loxera aprovat per l'Ajuntament de Vacarisses i ordenat per la Diputació de l'any 1880, a la secció de forasters apareix com a contribuent un Joan Valldeperas (à) Cotó, veí d'Olesa, que tributava per una vinya de 2 quarteres de superfície.
Font d'informació: La pàgina web http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Joan Soler). Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de l'any 1848 (Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat). Josep Maria Sibina, autor del llibre Motius d'Olesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada