239 - Barraca del Pau Espardenyer (el Mimó)










Ubicació: Vessant hidrogràfic dret de la riera de la Torre. S'hi accedeix des de la pista que neix al km 3.8 de la carretera d'Olesa i es dirigeix cap al Mimó (actual restaurant Mas Mimó), tot passant sota l'autopista C-16.
Data de visita: 31-03-2019
Numeració: 239
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta irregular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.900' E 001º 55.097'
Altitud: 340 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Era una barraca gran. Està adossada a un bloc de pedra desprès del cingle superior. El mateix bloc al que està adossat la barraca era el muntant esquerre de la porta.
Comentaris: A cal Pau, una casa vacarissana del carrer de can Còdol, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o de parceria amb el propietari del Mimó. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Feliu Gibert aquí conreava una peça de terra de 3 quarteres i 5 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Feliu Gibert (à) Pau Espardenyer conreava aquesta peça de terra, propietat de Josep Bover, que consistia en una vinya de 2ª i 3ª categoria (1 Q i 5 q), erm de 1ª (1 Q i 6 q) i roques. L'any 1897, la Rosa Pla Camprubí, el seu home Manuel Bayà Urpina i els seus fills es van establir a la masoveria de la Torre. Aprofitant la baixada de preus provocada per l'arribada de la fil·loxera a Vacarisses (1895), la Rosa va comprar a l'hereu de Feliu Gibert les dues propietats que tenia: cal Pau i una vinya de l'antiga heretat del Lleonart. A més a més, també va comprar una altra peça de terra a tocar de cal Pau Gran. Segons m'explicà el Jordi Torrella, a la dècada de 1910 el primogènit i la jove de la Rosa i el Manuel, que també vivien a la masoveria de la Torre, van morir a causa del tifus; deixant els seus nets orfes. En aquella situació la Rosa, que ja tenia més de 65 anys, va decidir deixar la masoveria i endur-se els seus nets orfes des de la Torre a cal Pau. Entre aquests nets, qui va acabar heretant cal Pau i la resta de finques de l'avia paterna va ser el primogènit masculí: en Joan Bayà Alavedra. Persona que ha quedat lligada a cal Pau en l'imaginari col·lectiu de Vacarisses. La gent gran del poble encara el recorda, i una filla seva encara viu a cal Pau.
Font d'informació: El Jordi Belil em va donar les indicacions per trobar-la; per tant sense la seva col·laboració aquesta barraca no hagués estat inclosa al present inventari. Jordi Torrella de cal Cargol. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillaraments de Vacarisses dels anys 1861, 1926 i 1944 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada