Ubicació: Capçalera del torrent de la Font de la Pastora. S'hi pot accedir per la pista que des de la masia del Mimó puja al Pla del Fideuer, i després baixa cap a Olesa de Montserrat. Al vessant oriental de Puig Cendrós.
Data de visita: 21-02-2017
Numeració: 227
Tipus de construcció: Terrera margera
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.551 E 001º 53.685
Altitud: 455 m
Orientació de la porta: Sud-est
Restaurada: No
Descripció: La coberta era un embigat de troncs amb biga carenera i dues aigües. Recentment els membres del CMRO (Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà) han catalogat aquesta mena de barraques situades al seu terme municipal i rodalies com de "tipologia olesana".
Comentaris: A cal Secó, una casa olesana del carrer del Calvari, aquí menaven una vinya i un olivar en contracte de parceria amb el propietari de Puigventós. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Francesc Anclusas aquí conreava una peça de terra de 2 quarteres i 4 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya i l'olivar. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Francesc Anclusas conreava aquesta peça de terra, propietat de Joaquim Llovet i Puigventós, que consistia en una vinya de 3ª categoria (1 Q), un olivar de 3ª categoria (4 q), erm de 1ª (1 Q) i roques. Una anotació posterior diu que aquesta finca passava a Francesc Morera; probablement el nou masover de la masia de Puigventós, que provenia de Sant Llorenç Savall; el mateix poble on residia el nou propietari des de 1872: Josep Valls Armengol. La gran majoria de rabassaires de la propietat de Puigventós d'aquest sector eren olesans; així que si volem saber el motiu o sobrenom d'aquest parcer, hem de recorrer al Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de 1848. El nom més semblant hi apareix és Francesc Clusas, que vivia a cal Secó, una casa d'un cos d'ample del carrer del Calvari. Per la proclisi entre l'article personal masculí en i el cognom Clusas pròpia del llenguatge oral col·loquial, sembla que l'agrimensor andalús Pedro Moreno Ramírez va escriure malament el cognom d'aquest parcer olesà al llistat de propietaris del Plano geométrico de 1856 abans esmentat. Així que, amb molta seguretat, es pot afirmar que els dos noms es refereixen a una mateixa persona.
Font d'informació: Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de l'any 1848 (Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat). Josep Maria Sibina, autor del llibre Motius d'Olesa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada