228 - Barraca del Bon Josep (Puigventós)

 
Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent del Mimó. S'hi accedeix per la pista que puja al Pla del Fideuer des de la masia del Mimó. Poc abans de la cruïlla amb la pista que puja a l'Obaga de Puigventós i la Creu de Saba.
Data de visita: 21-02-2017
Numeració: 228
Tipus de construcció: Terrera margera
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.508 E 001º 54.229
Altitud: 420 m
Orientació de la porta: Nord
Restaurada: No
Descripció: La coberta era un embigat de troncs amb biga carenera i dues aigües. Recentment els membres del CMRO (Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà) han catalogat aquesta mena de barraques situades al seu terme municipal i rodalies com de "tipologia olesana".
Comentaris: A cal Bon Josep, una casa olesana, aquí menaven una vinya en contracte de parceria amb el propietari de Puigventós. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Josep Jové aquí conreava una peça de terra de 3 quarteres i 2 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, un tal Josep Llovet conreava aquesta peça de terra, propietat de Joaquim Llovet i Puigventós, que consistia en una vinya de 3ª categoria (1 Q i 1 q), un olivar de 2ª categoria (8 q), erm de 1ª (6 q) i roques. El cognom del parcer que menava aquesta peça de terra és lleugerament diferent als dos documents, molt probablement a causa d'un error de transcripció del registrador de l'Amillarament; perquè el cognom "Llovet" és dins el fragment dels cognoms que comencen per la "J" de "Jové. La gran majoria de rabassaires de la propietat de Puigventós d'aquest sector eren olesans; així que si volem saber el motiu o sobrenom d'aquest parcer, hem de recorrer al Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de 1848. Però aquí no hi apareix cap Josep Jové ni cal altre propietari amb el mateix cognom, potser perquè vivia en una casa de lloguer. En un arbitri i repartiment contra la fil·loxera aprovat per l'Ajuntament de Vacarisses i ordenat per la Diputació de l'any 1880, a la secció de forasters apareix com a contribuent el mateix Josep Jové (a) Bon Josep, veí d'Olesa, que en aquell moment tributava per 2 quarteres de vinya (a part d'altres conreus que no apareixen especificats en aquest llistat). Al llibre dels Motius d'Olesa, amb data de 1911, apareix referenciant un tal Jaume Jové (a) Bon Josep (l'únic cognom "Jové" que surt en tot el llibre), que segurament era fill de l'anterior.
Font d'informació: Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de l'any 1848 (Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat). Josep Maria Sibina, autor del llibre Motius d'Olesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada