M'agradaria inventariar les barraques de pedra seca del terme de Vacarisses. Hi vols col·laborar?
226 - Barraca de Puig Cendrós de Baix (Puigventós)
Ubicació: Capçalera del torrent de la Font de la Pastora. S'hi pot accedir per la pista que des de la masia del Mimó puja al Pla del Fideuer, i després baixa cap a Olesa de Montserrat. Al vessant oriental de Puig Cendrós.
Data de visita: 21-02-2017
Numeració: 226
Tipus de construcció: Terrera margera
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.544 E 001º 53.734
Altitud: 435 m
Orientació de la porta: Est
Restaurada: No
Descripció: La coberta era un embigat de troncs amb biga carenera i dues aigües. Recentment els membres del CMRO (Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà) han catalogat aquesta mena de barraques situades al seu terme municipal i rodalies com de "tipologia olesana".
Comentaris: Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Francesc Pla aquí conreava una peça de terra de 2 quarteres i 7 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Francesc Pla conreava aquesta peça de terra, propietat de Joaquim Llovet i Puigventós, que consistia en una vinya de 3ª categoria (8 q), un olivar de 2ª (6 q) i 3ª categoria (6 q) i roques. Una anotació posterior diu que aquesta finca causava baixa i passava a Francesc Morera; probablement el nou masover de la masia de Puigventós, que provenia de Sant Llorenç Savall; el mateix poble on residia el nou propietari des de 1872: Josep Valls Armengol. La gran majoria de rabassaires de la propietat de Puigventós d'aquest sector eren olesans; així que si volem saber el motiu o sobrenom d'aquest parcer, hem de recorrer al Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de 1848. Però aquí no hi apareix cap Francesc Pla; només hi apareixen dos propietaris amb el mateix cognom: Pau Pla i Pere Pla. La incertesa en el motiu del parcer fa que m'hagi decidit a batejar la barraca amb un nom arbitrari; en aquest cas faig referència a la seva ubicació geogràfica.
Font d'informació: Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de l'any 1848 (Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat).
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada