183 - Barraca de cal Patris (can Vives)












Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de can Vives. S'hi accedeix des de la pista que neix al km 1.8 de la carretera de la Bauma i es dirigeix cap a can Vives. Trobem la barraca un cop passat de llarg la masia; i uns 20 metres per sobre de la línia elèctrica que recorre el vessant solell del torrent.
Data de visita: 19-07-2015
Numeració: 183
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta d'arc de circumferència
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Perfecte estat. Conserva gran part del voladís.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.922' E 001º 54.335'
Altitud: 345 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Per la seva banda nord-oest està adossada a un sortint de roca mare. Té un petit cocó arran de terra que es recolza sobre el sortint de roca mare. Té també dues finestres: una d'elles aprofita una concavitat del sortint de roca mare.
Comentaris: A cal Patris, una casa vacarissana de l'actual carrer de Sant Ignasi, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o de parceria amb el propietari de can Vives. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Antoni Palà aquí conreava una peça de terra de 7 quarteres, 1 quartans i 2 picotins, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, la vídua del mateix Antoni Palà (à) Patris conreava aquesta peça de terra, propietat de Dionísia Vives, que consistia en una vinya de 1ª, 2ª i 3ª classe (3 Q i 9 q), erm de 1ª i 2ª classe (2 Q) i roques (1 Q i 8 q). Més de mig segle després, segons l'Amillarament de 1926, el Josep Palà Prat (à) Patris (fill de l’anterior), resident a la Bauma i amb uns 70 anys d'edat, era el parcer d'aquesta finca rústica de 6 quarteres de cabuda situada a can Vives, que consistia en una vinya i secà.
Font d'informació: L'Amadeu Pagès em va portar personalment fins a aquesta barraca, per tant sense la seva col·laboració no hagués estat inclosa a l'inventari. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICGC). Amillaraments de Vacarisses dels anys 1861 i 1926 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada