168 - Barraca del Pepet de cal Cafeter (can Cases)














Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent del Sellerés. S'hi accedeix des l'aparcament del revolt del km 1.9 de la carretera de la Bauma. Just aquí es troba l'anomenada popularment "Corba del Foc", on el jovent de Vacarisses es reunia un cap de setmana a l'any al voltant d'una foguera i d'alguna cosa més. Sota la carretera.
Data de visita: 17-04-2015
Numeració: 168
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.400 E 001º 54.372
Altitud: 320 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Per pujar el parament frontal de la barraca es va aprofitar un bloc de pedra preexistent. La coberta estava muntada sobre un embigat de troncs amb biga carenera i dues aigües. El minso gruix dels paraments que encara es conserven així ho demostren; ja que una barraca de pedra seca d'aquestes dimensions necessitaria uns paraments més gruixuts per a suportar un tancament de la coberta amb falsa volta. Una de les pedres del muntant dret de la porta té un gravat sobre morter fresc on es pot llegir "Antonio Ubach". Al seu interior ha crescut un gran pi.
Comentaris: A cal Cafeter (anteriorment cal Joan del Sastre), una casa vacarissana del carrer Major, aquí menaven una vinya en contracte de parceria amb el propietari de can Cases. Posteriorment ho va menar el Joan Bayà de cal Pau. Segons m'explicà el Toni Masana, l'Antonio Ubach que va gravar el seu nom a la barraca era el seu besavi matern. L'Antoni Ubach i Flotats vivia amb la seva família (la dona i els nou fills que va arribar a tenir) a cal Joan del Sastre (després cal Cafeter), una casa del carrer Major molt propera al Castell. Va ser alcalde de Vacarisses per ERC durant la 2ª República (des de les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931 fins al juliol de 1936). Acabada la guerra, immediatament fou detingut i empresonat a la presó de Terrassa, on va morir el 27 de gener de 1940 a l'edat de 65 anys. El seu fill gran, Josep Ubach i Prat (el Pepet Cafeter), va heretar les propietats i les terres en parceria que treballava el pare; entre les quals es troba aquesta peça de terra de can Cases.
Font d'informació: Tonet Duran de cal Pau Gran. Toni Masana, actual alcalde de Vacarisses per ERC. Ignasi Gibert de cal Cisco. Pere Boix, autor del llibre Vacarisses des del Cor. Mapa planimètric de Vacarisses de l'any 1920 (Cartoteca Digital de l'ICGC). Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada