133 - Barraca del Jepet de la Toia de Dalt (el Mimó)

 









Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre de la riera de la Torre. A la capçalera d'un torrent innominat que tributa a la riera de la Torre pel vessant esquerre, i que aigües avall va ser desfigurat per la pedrera del Mimó. S'hi accedeix des de la pedrera del Mimó, que es troba al km 4.4 de la carretera d'Olesa.
Data de visita: 11-01-2015
Numeració: 133
Tipus de construcció: Terrera margera
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc sostre
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.582 E 001º 55.695
Altitud: 400 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Està feta integrament amb pedra calcària. Sembla que la coberta estava muntada sobre un embigat de troncs i branques. L'absència total de pedra caiguda al seu interior i la generosa amplada de la barraca així ho demostrarien.
Comentaris: A cal Jepet de la Toia, una casa olesana del carrer de la Creu Real, aquí menaven una vinya en contracte de parceria amb el propietari del Mimó. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Josep Oleart aquí conreava una peça de terra de 2 quarteres i 8 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Josep Oleart (d'Olesa) conreava aquesta peça de terra, propietat de Josep Bover, que consistia en una vinya de 3ª categoria (1 Q i 2 q) i roques. Una anotació posterior diu que aquesta finca causava baixa i passava a Josep Bover (l'amo directe de la terra). Part dels rabassaires de la propietat del Mimó d'aquest sector eren olesans, i l'Amillarament abans esmentat ho indica explícitament; així que si volem saber el motiu o sobrenom d'aquest parcer, hem de recorrer al Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de 1848. L'únic Josep Oleart (viu en aquella data) que hi apareix vivia a cal Toio, una casa d'un cos d'ample del carrer de la Creu Real; tot i que també tenia una altra casa a la plaça de la Constitució (actual plaça de les Fonts). En un arbitri i repartiment contra la fil·loxera aprovat per l'Ajuntament de Vacarisses i ordenat per la Diputació de l'any 1880, a la secció de forasters apareix com a contribuent un tal Josep Oleart (a) Jepet de la Toia, veí d'Olesa, que per les dates podria ser el mateix d'abans o el seu fill i que, a més a més, continuava tributant per una superfície de vinya molt semblant a l'anterior: 1 quartera i 3 quartans. Al llibre dels Motius d'Olesa, amb data de 1819, apareix referenciant un tal Josep Oleart (a) El de la Toia. La barraca va ser trobada pel Joan Soler en el marc d'una sortida de recerca conjunta. La barraca va ser trobada en el marc d'una sortida de recerca conjunta amb el Joan Soler.
Font d'informació: Trobada tot caminant sobre el terreny. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de l'any 1848 (Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat). Josep Maria Sibina, autor del llibre Motius d'Olesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada