130 - Barraca de cal Maians (el Mimó)










Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre de la riera de la Torre. En un torrent innominat que tributa a la riera de la Torre pel vessant esquerre. S'hi accedeix des de la pista que neix al km 2.9 de la carretera d'Olesa i es dirigeix cap a les ruïnes del Mimó Vell passant per la depuradora de Vacarisses. Està ubicada prop de la cresta rocosa d'un petita carena.
Data de visita: 06-01-2015
Numeració: 130
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta circular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc exterior petit
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.800 E 001º 55.745
Altitud: 380 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Està feta majoritariament amb pedres i lloses de gres vermell, encara que trobem també alguna pedra calcària intercalada.
Comentaris: A cal Maians, una casa vacarissana del carrer de Montserrat, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari del Mimó. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Pere Utset aquí conreava una peça de terra de 6 quarteres i 11 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Pere Utset (à) Maians conreava aquesta peça de terra, propietat de Josep Bover (el Mimó), que consistia en una vinya de 3ª classe (3 Q), un olivar de 2ª classe (5 q), erm de 1ª (1 Q i 6 q) i roques. Una anotació posterior diu que aquesta finca havia passat al propietari (el Mimó) l'any 1895.
Font d'informació: Jaume Morera (al cel sia), excursionista, espeleòleg i expert en ceràmica antiga del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. La pista inicial de l'existència d'aquesta barraca van ser unes fotografíes dels voltants de les ruïnes del Mimó Vell preses pel Jaume Morera després de l'incendi de l'estiu de 1994 (ara fa 20 anys). Trobada tot caminant sobre el terreny. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada