112 - Barraca de la Baixada de la Maciana I














Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent de can Vives. S'hi accedeix des d'una estreta pista que neix al km 3.1 de la carretera de la Bauma i es dirigeix cap a la part superior d'una feixa de cereals. Al capdamunt de la feixa de cereals.
Data de visita: 01-10-2014
Numeració: 112
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc exterior important. Falta la llosa tapadora que tanca la falsa volta. Encara conserva restes del voladís al parament frontal.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.572 E 001º 53.858
Altitud: 295 m
Orientació de la porta: Oest
Restaurada: No
Descripció: A la coberta d'aquesta barraca creixen lliris que, amb les seves arrels (bulbs) de creixement superficial, ajuden a conservar cohesionada la terra que la fa impermeable.
Comentaris: A ca la Maciana (o cal Macià), una casa vacarissenca del carrer Major, aquí tenien la propietat d'una peça de terra amb vinya. Durant molts anys els de cal Pau Gran varen menar aquesta vinya arrendada, fins que el Josep Duran Torres (pare del Tonet de cal Pau Gran) es va decidir a comprar la finca al seu propietari: el Josep Petit Gibert de ca la Maciana, que residia a Barcelona. Actualment només es conrea sembradura a la part més planera de la finca. Uns 75 metres al nord-est de la barraca i a l'ombra d'un cirerer, hi ha un dipòsit circular d'aigua pluja amb un xupet adossat.
Font d'informació: Tonet Duran de cal Pau Gran. Ignasi Gibert de cal Cisco. Àngel Sans, col·laborador de la revista mensual Vacarisses, balcó de Montserrat. Amillarament de Vacarisses de 1944 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Trobada tot caminant sobre el terreny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada