248 - Barraca de cal Puig (el Mimó)






Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent de Collcardús. Dalt d'una carena secundària que baixa del turó del Ros. S'hi pot accedir des de l'aparcament depuradora de Vacarisses. Després caldrà remuntar el curs del torrent de Collcardús per un corriol carener que recentment han reobert els ciclistes i motoristes.
Data de visita: 17-01-2021
Numeració: 248
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41.58155º E 1.93433º
Altitud: 435 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: La manca de pedra caiguda al seu interior sembla indicar que la coberta era un embigat de troncs. El dia de la descoberta la barraca estava molt embardissada. El 24 de gener d'enguay l'Armengol Gelabert i jo vàrem estassar el seu voltant.
Comentaris: A cal Puig, una casa vacarissana del carrer Major, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari del Mimó. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Josep Boada aquí conreava una peça de terra de 9 quarteres i 2 picotins, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Josep Boada (à) Puig conreava aquesta peça de terra, propietat de Josep Bover (el Mimó), que consistia en una vinya de 2ª i 3ª classe (4 Q i 3 q), erm de 1ª classe (2 Q i 9 q) i roques (2 Q ). Una anotació posterior de la darreria del segle XIX diu que les finques i la casa on vivien havien passat al seu fill Josep Boada Codinas. Una altra anotació  diu que concretament aquesta finca, per abandonament del parcer, havia passat a l'amo de la terra (el Mimó), segons l'Apèndix de l'any 1902. Uns 600 m al sud-oest d'aquesta barraca, encara dins el terme del Mimó, el mateix Josep Boada de cal Puig menava una altra finca que consistia en una vinya acompanyada d'olivar i sembradura. Dins aquesta altra finca es va localitzar una barraca molt ben conservada; la barraca número 127 d'aquest inventari.
Font d'informació: Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada