237 - Barraca de cal Vilaseca de Dalt (les Comelles)








Ubicació: Vessant hidrogràfic dret de la riera del Palà. S'hi accedeix des la pista asfaltada de color vermell per on discorre el GR 96 (Camí romeu de Montserrat). El veritable camí ral (actualment molt desfigurat) transitava uns metres per sobre d'aquesta pista.
Data de visita: 16-02-2019
Numeració: 237
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.322' E 001º 53.147'
Altitud: 270 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Sembla que la coberta era de falsa cúpula, encara que falta molta pedra per poder-ho asseverar.
Comentaris: A cal Vilaseca, una casa vacarissana del carrer de Montserrat, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari de les Comelles. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Antoni Vilaseca aquí conreava una peça de terra de 10 quarteres i 11 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya i un petit hort (a tocar de la riera) de 2 quartans i 2 picotins. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Antoni Vilaseca conreava aquesta peça de terra, propietat de Francesc d'Assís Comellas, que consistia en una vinya de 3ª categoria (5 Q), seca de 1ª, 2ª i 3ª categoria (1Q i 9 q), erm de 1ª (4 Q) i roques (4Q). L'Elena Santiago em va donar les indicacions per trobar-la després de la gran estassada que es va fer sota la línia d'alta tensió l'any 2017; per tant sense la seva col·laboració aquesta barraca no hagués estat inclosa al present inventari.
Font d'informació: Elena Santiago de les Supermamis de Vacarissses. Ignasi Gibert de cal Cisco (propietari de les Comelles). Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada