229 - Barraca de l'Hort de la Font de la Sang (can Serra)




 
Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre de la riera del Palà. S'hi accedeix des del pont sobre la riera del Palà del carrer de les Petúnies de la urbanització de can Serra. Des d'aquí només cal baixar a llera de la riera i seguir-la aigües avall uns 140 m. Just enfront de l'antiga piscina de can Serra.
Data de visita: 27-08-2017
Numeració: 229
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta d'arc de circumferència
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.105 E 001º 53.450
Altitud: 255 m
Orientació de la porta: Est
Restaurada: No
Descripció: La coberta era de falsa volta. Està sota la cinglereta rocallosa de la riba esquerra de la riera del Palà.
Comentaris: Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, els bancals de sota la barraca formaven part d'una peça de terra erma (terreny no conreat) de 5 quarteres propietat del Castellet a on no hi havia cap parcer establert; en canvi, les peces veïnes eren vinyes menades per parcers. En aquell moment el propietari del Castellet era un tal Magí Barrera. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, un tal Mariano Ros (de Terrassa) era el nou propietari del Castellet i, per tant, també posseïa aquesta peça de terra erma, que consistia en erm de diverses categories (4 Q i 6 q), i roques (6 q). L'any 1885 l'heretat del Castellet va passar al fill de l'anterior, Josep Ros Coll. L'any 1911 el net i fill dels anteriors, Mariano Ros Paloma (veí de Terrassa), ja era el propietari del mas del Castellet. Finalment, l'any 1930 arribem al naixament de can Serra. Segons consta a l'Apèndix a l'Amillarament de 1931, l'any anterior Joan Serra Mussons adquiria per compra a Mariano Ros Paloma una part de la seva finca rústica, la Solella del Castellet, que es corresponia amb la part de l'heretat del Castellet que quedava a l'oest de la via fèrria. Al Mapa del Cadastre parcel·lari de 1944, tenim la primera constància documental de l'existència de la barraca i de l'hort de sota; tot i que, ja devien existir de molt abans. Uns 100 metres aigües avall de la barraca, i a la mateixa riba de la riera, hi havia (potser encara hi és sota les bardisses) la font de la Sang o de can Serra.
Font d'informació: Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillaraments de Vacarisses de 1861 i de 1944 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Mapa del Cadastre parcel·lari de Vacarisses de l'any 1944 (Ajuntament de Vacarisses). Josep Maria Farrés Trias, autor del llibre Fonts de Vacarisses.

2 comentaris:

  1. Enhorabona per la nova descoberta...i la informació relacionada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Joan,

      Sense l'ajuda desinteressada de vacarissans com tu, tot això no hagués estat possible.

      Elimina