175 - Barraca del Rossendo Rius de cal Tuions (les Comelles)













Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent del Sellerès. En un torrent innominat que tributa al torrent del Sellerès pel vessant dret. S'hi accedeix des del carrer de ca l'Oliva; una pista asfaltada que neix al km 2.4 de la carretera de la Bauma i que mena cap a la urbanització homònina.
Data de visita: 04-05-2015
Numeració: 175
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta circular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.418 E 001º 53.968
Altitud: 305 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: No es veu cap armari al seu interior.
Comentaris: Segons l'Amillarament de 1861, un tal Felip Neri Seuba conreava aquesta peça de terra, propietat de Francesc d'Assís Comelles, que consistia en una vinya de 3ª categoria, secà de 3ª, erm de 1ª i roques. L'any 1886 el Felip Neri Seuba ja tenia uns 75 anys i residia a Terrassa, motiu pel qual la finca va passar a Rossendo Rius Ballvé, que amb 26 anys aproximadament era el fill menor de cal Tuions. Al cap d'un quart de segle, segons consta a l'Apèndix a l'Amillarament de 1911, el Rossendo Rius (resident a Sabadell) deixava de posseir l'indicada finca per ser inculta a causa d'haver mort els ceps que hi havia plantats, i la dimitia a favor del domini directe: la propietaria Francesca Gibert Vives (viuda de Francesc d'Assís Comelles). Més modernament, després de la Guerra Civil, el Josep Prat aquí va menar un camp de sembradura en contracte de parceria (1/5 part de la collita) amb el propietari de les Comelles. El Josep Prat era un vacarissenc que vivia de lloguer en una casa del carrer de can Còdol (al costat de cal Pau). Actualment al costat de la barraca hi ha les restes d'un dipòsit de sulfat. En un extrem i al damunt d'aquest dipòsit rectangular d'aigua de pluja hi havia un dipòsit (compartiments adossats fets amb totxanes i morter) on es diluïa el sulfat de coure i la calç viva del brou bordelès. Segons em va explicar l'Ignasi Gibert (actual propietari de les Comelles), el Prat no va fer servir la barraca ni el xupet, perquè la primera ja estava mig enderrocada i el segon no li feia cap servei al camp de cereal de secà. Així que el més correcte seria assignar la barraca i el dipòsit a l'anterior parcer conegut: el Rossendo Rius de cal Tuions, que, a més a més, provenia d'una família de reconeguts paletes del poble i deuria estar avesat a la contrucció d'aquest tipus d'elements.
Font d'informació: Ensenyada personalment per l'Ignasi Gibert de cal Cisco. Tonet Duran de cal Pau Gran. Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada