217 - Barraca del Cubano II (Torrella)













Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de l'Orpina. Al sot de l'Aigua; una petita vall formada per dos torrentols que tributen al torrent de l'Orpina pel vessant dret. S'hi accedeix des del primer trencall de la pista que puja a l'obaga Negra des de la masia de Torrella. En el marge d'una feixa de sembradura.
Data de visita: 28-09-2016
Numeració: 217
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Perfecte estat. Encara que el muntant dret ha patit un enderroc parcial.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 35.182 E 001º 54.300
Altitud: 330 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: Per a fer la transició de la planta quadrada a la falsa cupula que la tanca, es van emprar petxines als quatre cantons interiors. Exteriorment mesura 3.2 m de costat. Interiorment mesura 2.2 m de costat i 2.2 m d'altura. Les parets tenen un gruix aproximat de 0.5 m. Té tres finestres. Al seu interior hi ha un càntir trencat i una sola de sabata de cuir.
Comentaris: A cal Cubano (ca la Cubana), una casa vacarissenca del carrer de la Barceloneta, aquí menaven una vinya en contracte de parceria (1/4 part de la collita) amb el propietari de Torrella. El Francesc Lleonart (a) Cubano va conrear aquest tros fins que l'estiu de l'any 1936 va ser assassinat per membres descontrolats del comitè local de les milícies antifeixistes (CNT-FAI). Posteriorment, a la dècada dels 40 i 50, aquestes feixes del sot de l'Aigua van ser menades pel Jaume Puig (a) Policardo, que venia des del poble de Viladecavalls en carro. Originalment cada barraca es corresponia amb una parcel·la de vinya, però després, amb l'arribada de la fil·loxera i l'abandó general de les vinyes situades en costers pedregosos i de mal llaurar, els pocs parcers que van continuar treballant la terra acabaren annexant-se part de les parcel·les veïnes abandonades. En el moment de la descoberta la barraca estava totalment coberta pels esbarzers.
Font d'informació: Jordi Torrella de cal Cargol. Mapa del Cadastre parcel·lari de Vacarisses de l'any 1944 (Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada