Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de la Font del Conill. Dalt d'una careneta solella que baixa cap al torrent. S'hi accedeix des de la pista que neix a la Casa Nova de l'Obac, passa sota la Casa Vella, travessa el collet dels Pals, i recorre el carener de Rosseguers.
Data de visita: 19-11-2015
Numeració: 203
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta circular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc sostre
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 37.686 E 001º 56.795
Altitud: 545 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: Té un diàmetre interior de 3 m. No té armaris.
Comentaris: Segons explica el Josep Maria Faura (hereu i últim representant de la nissaga dels Ubach) en el seu llibre, les vinyes de Rosseguers, que eren propietat de l'Obac, probablement es conrearen per adminstració amb pagesos de Rellinars. El contracte per administració és un contracte d'execució d'obra segons el qual el pagament del treball del constructor o dels operaris ha d'ésser fet per unitat de temps o d'obra feta, per tant, segons això, els pagesos que van conrear les vinyes de Rosseguers no ho van fer com a parcers o rabassaires, sinó com a jornalers. Les vinyes de Rosseguers, i totes les altres vinyes de l'Obac, van ser definitivament abandonades amb l'arribada de la fil·loxera cap a l'any 1895.
Font d'informació: Josep Maria Faura, autor del llibre Història de la serra de l'Obac. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). La pàgina web http://www.diccionari.cat/ (Enciclopèdia Catalana).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada