196 - Barraca de la Carolina Hernández (les Vendranes)












Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de les Vendranes. A la capçalera d'un petit torrent innominat que tributa al torrent de les Vendranes pel vessant dret. A escassos 25 metres del recorregut de la ultra-trail (caminada de resistència) més famosa de Catalunya: la Matagalls-Montserrat. S'hi accedeix des de la pista/camí que neix al km 10.7 de la carretera de Rellinars (B-122) i es dirigeix cap a la masia de les Vendranes.
Data de visita: 24-08-2015
Numeració: 196
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta circular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc exterior petit.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 37.102 E 001º 55.823
Altitud: 455 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: Té tres armaris: una fornícula i un cocó superposats, i una fornícula sobre la llinda interior de la porta.
Comentaris: Pren el nom de la primera filla dels autors d'aquest inventari, que va néixer el 12 de febrer de 2015. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, la raconada on es troba la barraca era un olivar propietat de les Vendranes; igual que altres trossos de la soleia del Torric on està ubicada. Potser posteriorment, amb el "boom" de la vinya de la segona meitat del segle XIX, es van plantar també ceps en aquest tros de terra. Actualment caminant pels voltants encara es poden veure molts ullastres (oliveres bordes), i alguns exemplars d'alzina surera (segurament plantats). Com es pot veure a la segona fotografia, i com gairebé sempre passa amb les barraques més recòndites, en el moment de la troballa la barraca estava coberta per la vegetació.
Font d'informació: Mapa planimètric de Vacarisses de l'any 1920 i Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada