166 - Barraca del Sord de l'Espardenyer (cal Ferminet)











Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent de can Vives. En un torrent innominat que tributa al torrent de can Vives pel vessant esquerre. Actualment no existeix cap corriol obert per arribar-hi.
Data de visita: 14-04-2015
Numeració: 166
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta circular
Tipus de porta: ?
Estat de conservació: Enderroc parcial de la coberta. No queda res del que va ser la porta.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.620' E 001º 54.073'
Altitud: 300 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Té una finestra.
Comentaris: El Ramon Gibert Vives (à) el Sord de l'Espardenyer aquí va menar un olivar en contracte de precari amb el propietari de ca l'Espardenyer (més endavant anomenat cal Ferminet). El propietari de ca l'Espardenyer era el seu germà gran i hereu de la casa, el Salvador Gibert Vives. El Ramon, que era l'avi patern de l'Ignasi Gibert de cal Cisco, era sord de naixament; una malaltia congènita que ha heretat el seu nét. Segons una anotació posterior feta a l'Amillarament de 1861 i diversos padrons d'habitants de Vacarisses, el Ramon Gibert, la seva dona i els seus fills vivien en una casa que els de ca l'Espardenyer tenien a la plaça de l'Església, fins que l'any 1905 el Ramon la va adquirir en propietat. Actualment aquesta casa és la coneguda com cal Cisco al carrer de l'Església. En el moment de la troballa, la barraca estava completament coberta pels esbarzers i l'heura.
Font d'informació: Ignasi Gibert de cal Cisco. Mapa planimètric de Vacarisses de l'any 1920 (Cartoteca Digital de l'ICGC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Ortofotos de l'ICGC o Google Maps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada