115 - Barraca del cal Moliner








Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent del Sellerès. Al sot del Viveret (on es troba el pou del Viveret), que tributa al torrent de Sellerès pel vessant esquerre. S'hi accedeix des del carrer del Ginebrer de la urbanització de la Coma. Uns 25 metres sota el carrer.
Data de visita: 23-11-2014
Numeració: 115
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta circular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.308 E 001º 54.742
Altitud: 350 m
Orientació de la porta: Sud-est
Restaurada: No
Descripció:
Comentaris: A cal Moliner, una casa vacarissenca de l'actual carrer del Pou, aquí tenien la propietat d'una peça de terra amb hort, vinya i olivar. Segons l'Amillarament de 1861, un tal Josep Astals (a) Moliner conreava pel seu compte aquesta peça de terra, que consistia en regadiu de 1ª categoria, secà de 2ª, una vinya de 2ª i 3ª categoria, un olivar de 2ª categoria i erm de 1ª. Segons consta a l'Apèndix a l'Amillarament de 1933, un tal Domingo Nicolau Casasayas (a) Moliner vengué aquesta peça de terra (juntament amb altres dues properes al poble) a Sebastià Canyellas Ribas (germà del Peret Seró). Anys després, segons l'Amillarament de 1944, una tal Maria Casajuana Crusellas, veïna de Manresa i probablement vídua del Sebastià, posseïa aquesta mateixa finca que continuava tenint hort i olivar (la vinya ja s'havia deixat perdre).
Font d'informació: Jordi Torrella de cal Cargol. Amillaraments de Vacarisses de 1861 i de 1944 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Trobada tot caminant sobre el terreny en companyia del Toni Masana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada