098 - Barraca del Fideuer (Puigventós)
















Ubicació: Capçalera del torrent de l'Afrau. S'hi pot accedir per la pista que des de la masia del Mimó puja al Pla del Fideuer. A uns 100 metres al nord del Pla del Fideuer.
Data de visita: 06-10-2014
Numeració: 098
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Bessona-composta. El 1er habitacle (orientació oest) és de planta de ferradura. El 2on habitacle (orientació sud) és de planta de quadrada.
Tipus de porta: Llinda plana (per al 1er habitacle)
Estat de conservació: Enderroc o esfondrament del sostre per als dos habitacles.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.678 E 001º 53.893
Altitud: 455 m
Orientació de la porta: 1er: Oest / 2on: Sud
Restaurada: No
Descripció: Barraca doble adossada i no comunicada interiorment. El 1er habitacle estava tancat amb l'habitual falsa volta de lloses. La seva planta és una semicircumferència de 150 cm de radi. El gruix de les parets és de 80 cm. La porta fa 80 cm d'altura. El muntant esquerre de la porta és el mateix marge de roca mare. En referència al 2on habitacle, les pedres dels seus paraments tenen un tamany, disposició i tipologia diferent a les de la barraca semicircular adossada; cosa que fa pensar que es va bastir molt després. La seva coberta era un embigat de troncs. Aquest indicis fan pensar que aquest 2on habitacle era l'espai per a l'animal de carrega.
Comentaris: A cal Fideuer, una casa olesana del carrer de la Riera, aquí menaven una vinya en contracte de parceria amb el propietari de Puigventós. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Llorenç Marcet aquí conreava una peça de terra de 5 quarteres i 6 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Indubtablement la barraca queda dins de la finca que aquest pagès tenia en aquesta plana. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Llorenç Marcet conreava aquesta peça de terra, propietat de Joaquim Llovet i Puigventós, que consistia en una vinya de 2ª (6 q) i 3ª categoria (2 Q i 6 q), un olivar de 3ª categoria (4 q) i roques. Una anotació posterior diu que l'any 1894, probablement a causa de la fil·loxera, aquesta finca va tornar al propietari. La gran majoria de rabassaires de la propietat de Puigventós d'aquest sector eren olesans; així que si volem saber el motiu o sobrenom d'aquest parcer, hem de recorrer al Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de 1848. L'únic Llorenç Marcet que hi apareix vivia a cal Fideuer, una casa d'un cos d'ample del carrer de la Riera. Segons diu l'Àngel Manuel Hernández al seu llibre Les plantes i el paisatge vegetal d'Olesa de Montserrat: "... el Pla del Fideuer. El nom li ve d'una vinya que tenia el Fideuer, sobrenom de Llorenç Marcet, segons consta al Registre General de Finques Rústiques i Urbanes de l'any 1848 (Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat)." En el llibre Pàgines Vacarissanes del mateix autor es diu també: "... el Pla del Fideuer. El nom d'aquesta plana deriva del motiu de Llorenç Marcet, un olesà que el segle passat hi tenia una vinya."
Font d'informació: La pàgina web http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Joan M. Vives). Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de l'any 1848 (Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat). Àngel Manuel Hernández, autor dels llibres Les plantes i el paisatge vegetal d'Olesa de Montserrat i Pàgines Vacarissanes. Josep Maria Sibina, autor del llibre Motius d'Olesa. Ortofotos de l'ICC o Google Maps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada