086 - Barraca del cal Ferrer




Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent del Sellerès. S'hi accedeix des del camí de l'Estació, que coincideix amb el traçat de la ultra-trail (caminada de resistència) Matagalls-Montserrat. Al marge d'una feixa de conreu actualment abandonada.
Data de visita: 01-09-2014
Numeració: 086
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Bessona-composta. L'habitacle de l'esquerra era de planta quadrada. L'habitacle de la dreta era de planta rectangular.
Tipus de porta: Llinda plana (l'habitacle de l'esquerra). Es veu a la fotografia que li va fer l'Àngel Sans l'any 1991. L'enorme pedra que actualment està aterrada davant l'habitacle de l'esquerra va fer les funcions de llinda de la porta.
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.299 E 001º 54.212
Altitud: 315 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Barraca doble adossada i no comunicada interiorment. Segons l'Àngel Sans, l'habitacle de l'esquerra tenia una tècnica constructiva excepcional, ja que estava tancat amb una volta de canó d'arcades succesives (l'autèntica volta). A la fotografia de l'Àngel Sans també es veu clarament que l'habitacle de la dreta tenia la coberta muntada sobre un embigat de troncs. Aquest últim era l'espai per a l'animal de càrrega.
Comentaris: A cal Ferrer, una casa vacarissenca de l'actual carrer del Pou, aquí tenien la propietat d'una peça de terra amb olivar i sembradura. Posteriorment ho van vendre al propietari de Castellet.
Font d'informació: Jordi Torrella de cal Cargol. Ignasi Gibert de cal Cisco. Francesc Badia, conegut al poble com a Cisco. Àngel Sans, col·laborador de la revista mensual Vacarisses, balcó de Montserrat. Ortofotos de l'ICC o Google Maps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada