075 - Barraca del Jaume Titera (Puigventós)












Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent del Mimó. S'hi accedeix per la pista que puja al Pla del Fideuer des de la masia del Mimó. A la cruïlla amb la pista que puja a l'Obaga de Puigventós i la Creu de Saba.
Data de visita: 06-10-2014
Numeració: 075
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta circular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.526 E 001º 54.174
Altitud: 425 m
Orientació de la porta: Sud-est
Restaurada: No
Descripció: Té una fornícula.
Comentaris: A cal Jaume Titera, una casa olesana del carrer de Dalt, aquí menaven una vinya i un olivar en contracte de parceria amb el propietari de Puigventós. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Pau Cassi aquí conreava una peça de terra de 2 quarteres i 10 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya; i al vessant contari del torrent del Mimó conreava una altra peça de 4 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya i l'olivar. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Pau Cassi continuava conreant aquesta peça de terra, propietat de Joaquim Llovet i Puigventós, que consistia en una vinya de 3ª categoria (1 Q), un olivar de 2ª categoria (6 q), erm de 1ª (6 q) i roques; i també la peça veïna, que consistia en una vinya de 3ª categoria (1 q), un olivar de 3ª categoria (2 q) i erm de 1ª (1 q). Una anotació posterior diu que les dues finques van tornar a l'amo de la terra (el propietari). La gran majoria de rabassaires de la propietat de Puigventós d'aquest sector eren olesans; així que si volem saber el motiu o sobrenom d'aquest parcer, hem de recorrer al Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de 1848. Allà hi apareix un Pau Antoni Cassi, que vivia a cal Jaume Titera, una casa de mig cos d'ample del carrer de Dalt. En un arbitri i repartiment contra la fil·loxera aprovat per l'Ajuntament de Vacarisses i ordenat per la Diputació de l'any 1880, a la secció de forasters apareix com a contribuent un tal Jaume Cassi (a) Titera, veí d'Olesa, que segurament era fill de l'anterior, i que en aquell moment conreava 1 quartera i 11 quartans de vinya (a part d'altres conreus que no apareixen especificats en aquest llistat). Segons el mapa topogràfic de l'ICC, aquesta barraca s'anomena "Barraca del Pla del Fideuer"; tot i que es troba a uns 400 m d'aquesta plana. A més a més, forma part de l'Inventari de Patrimoni Natural impulsat per la Regidoria de Medi Ambient i consultable des de la web de l'Ajuntament.
Font d'informació: La pàgina web http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Joan M. Vives). La pàgina web http://www.vacarisses.cat/la-vila/historia-patrimoni-i-festes/inventari-de-patrimoni-natural.htm. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de l'any 1848 (Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat). Josep Maria Sibina, autor del llibre Motius d'Olesa. Ortofotos de l'ICC o Google Maps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada