058 - Barraca de cal Vià (Torrella)





Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de la Creu de la Maciana. En un torrent innominat que neix sota la masia de Castellet de Dalt i que tributa al torrent de la Creu de la Maciana pel vessant dret. S'hi accedeix per un camí que recorre el bosc de Castellet.
Data de visita: 31-12-2013
Numeració: 058
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 35.953 E 001º 54.388
Altitud: 350 m
Orientació de la porta: No distingible
Restaurada: No
Descripció:
Comentaris: A cal Vià, una casa vacarissenca del carrer de la Barceloneta, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o de parceria amb el propietari de Torrella. Segons l'Amillarament de 1861, un tal Sebastià Masqué (a) Vià conreava aquesta peça de terra, propietat de Josep Torrella, que consistia en una vinya de 3ª categoria, un olivar de 2ª categoria, secà de 2ª, erm de 1ª i roques. A la Refundició de la Riquesa Rústica de Vacarisses de 1926, la contribució d'aquesta mateixa finca de parceria (amb la mateixa extensió i els mateixos tipus de conreu) apareix assignada a Felip Neri Masqué Ribas (fill primogènit i hereu de l'anterior). L'any 1944 tot el voltant de la barraca ja era una pineda de 4ª classe; i de l'extensió que ocupava l'antiga peça de terra només es conreava el cantó nord a tocar del camí ral (cereals de secà de 2ª classe i ametllers de 1ª classe).
Font d'informació: Amillarament de Vacarisses de 1861 i Refundició de la Riquesa Rústica de Vacarisses de 1926 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Mapa del Cadastre parcel·lari de Vacarisses de l'any 1944 (Ajuntament de Vacarisses). Trobada tot caminant sobre el terreny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada