040 - Barraca del Ramon Boig (Torrella)










Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de la Creu de la Maciana. Es troba baixant pel camí dels tubs que pugen l'aigua de la font de l'Orpina al poble de Vacarisses.
Data de visita: 31-12-2013
Numeració: 040
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Bessona-composta. L'habitacle de l'esquerra és de planta rectangular. L'habitacle de la dreta és de planta circular.
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: L'habitacle de l'esquerra presenta un enderroc del sostre parcial. L'habitacle de la dreta té un enderroc exterior important.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 35.914 E 001º 54.530
Altitud: 340 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: Barraca doble adossada i no comunicada interiorment. La coberta de terra de l'habitacle de l'esquerre estava muntada sobre grans lloses arrenglerades. L'habitacle de la dreta té tres armaris: un cocó arran de terra, una fornícula mitja alçada, i una fornícula sobre la llinda interior de la porta.
Comentaris: El Ramon Boig, que vivia a la mateixa barraca, aquí menava un hort en contracte de parceria (1/4 de la collita) amb el propietari de Torrella. Aquesta és la teoria, però el Ramon no pagava les corresponents parts el propietari. El Ramon no es feia gaire amb la gent del poble i vivia a la mateixa barraca. Tots aquests són motius pels quals li van posar el renom de "Boig". En el cas particular del Ramon Boig, l'habitacle de la dreta era emprat com a dormitori; i l'habitacle de l'esquerra era el rebost on hi guardava la collita i les eines de l'hort. No hi tancava l'animal de carrega, perquè no en tenia.
Font d'informació: Jordi Torrella de cal Cargol. Toni Masana, actual alcalde de Vacarisses per ERC. Francesc Badia, conegut al poble com a Cisco. Àngel Sans, col·laborador de la revista mensual Vacarisses, balcó de Montserrat. Ortofotos de l'ICC o Google Maps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada