027 - Barraca de ca la Maria Rosa










Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent del Lleonard. En una de les dues capçaleres del torrent esmentat. Prop del coll del Lleonard. Uns 30 metres sobre el camí que baixa al Lleonart, que coincideix amb el traçat de la ultra-trail (caminada de resistència) més famosa de Catalunya: la Matagalls-Montserrat.
Data de visita: 29-07-2014
Numeració: 027
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta semicircular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Perfecte estat. Encara conserva algunes lloses del voladís.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.818 E 001º 55.011
Altitud: 465 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: Té una finestra, i una fornícula sobre la llinda interior. La gran llosa tapadora està desplaçada cap al voladís de la coberta.
Comentaris: A ca la Maria Rosa, una casa vacarissenca del carrer de Sant Ignasi, aquí tenien la propietat d'una peça de terra amb vinya. Segons l'Amillarament de 1861, un tal Francesc Codinas de ca la Maria Rosa conreava aquesta peça de terra, propietat de Josep Codinas Pagès (a) Lleonart, que consistia en una vinya de 3ª categoria, secà de 3ª i roques. Posteriorment aquest parcer va passar a ser el propietari de la finca. Durant la segona meitat del segle XIX tots els establiments a rabassa morta de l'heretat del Lleonart van passar a ser propis dels mateixos parcers que menaven les vinyes. Motiu pel qual aquest sector (avui totalment cobert pel bosc) presenta una gran parcel·lació. L'any 1944 el Salvador Codinas de ca la Maria Rosa (resident a Sabadell) tenia la propietat d'una peça de terra ben conreada al serrat del Carner, que havia heretat del seu pare. Els seus oncles paterns, el Felip i la Maria Codinas de ca la Maria Rosa (residents a Sabadell i Sant Vicenç de Castellet respectivament) tenien la propietat de la casa familiar del carrer de Sant Ignasi i d'una peça de terra erma al coll del Lleonart. L'any 1952 els germans Felip i Maria Codinas ja havien venut la casa familiar al senyor Josep Castellà de Sabadell. I poc després, el Salvador Codinas s'apropiava de la peça de terra erma que els seus oncles tenien al coll del Lleonart (on es troba la barraca).
Font d'informació: Tonet Duran de cal Pau Gran. Ramon Alavedra de cal Jaumet. Jordi Torrella de cal Cargol. Amillaraments de Vacarisses de 1861 i de 1944 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Cadastre de la Riquesa Rústica de la dècada dels 50 (Ajuntament de Vacarisses). Trobada tot caminant sobre el terreny gràcies a les indicacions d'un vacarissenc que passejava el gos per la zona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada