017 - Barraca del Ramonet de ca la Carmeta (Torrella)















Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent de la Creu de la Maciana. Es troba a escassos metres del camí romeu de Montserrat al seu pas per la Plana de Torrella.
Data de visita: 29-12-2013
Numeració: 017
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc sostre. Encara conserva part del voladís.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 35.844 E 001º 54.731
Altitud: 370 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: La coberta és a dues aigües, i estava muntada sobre travesses de fusta de via fèrria, lloses de pedra i fang per impermeabilitzar. Els quatre paraments interiors de la barraca estan arrebossats amb morter de calç; en canvi, els quatre paraments exteriors no estan arrebossats. La llinda actual és una peça ben treballada i escairada per un picapedrer.
Comentaris: El Ramonet de ca la Carmeta, una casa vacarissenca del carrer dels Oms, aquí menava una vinya en contracte de parceria (1/4 de la collita) amb el propietari de Torrella. Segons explica el Jordi Torrella, el pla on es troba la barraca antigament era conegut com la Plana de la Magineta. Es troba dins d'una vinya tancada que actualment encara es cuida. Aquesta és l'última vinya del terme de Vacarisses.
Font d'informació: Josep Maria Farrés Trias, autor del llibre Retrats de Vacarisses. Antoni Flotats Llagostera, autor del llibre Vacarisses: assaig històric d'un poble. Francesc Badia, conegut al poble com a Cisco. Jordi Torrella de cal Cargol. Ortofotos de l'ICC o Google Maps.

2 comentaris:

  1. Busco informació sobre la font de Na Guilleuma citada per en Josep Maria Farrés Trias. Em podrieu dir quelcom? Gràcies.

    ResponElimina
  2. Hola Ramon,

    Al llibre "Fonts de Vacarisses" del mateix Josep Maria Farrés es localitza la font de Na Guillema; i també es parla de la llegenda associada. Trobaràs aquest llibre a la biblioteca del Castell de Vacarisses.

    David Hernández

    ResponElimina