215 - Barraca de cal Cargol (les Comelles)












Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent de can Vives. Prop de l'aiguabarreig amb la riera de Sanana. S'hi accedeix des del camí (pista) de les Comelles que neix al km 4.2 de la carretera de la Bauma i es dirigeix cap a la masia, tot passant sota l'autopista C-16.
Data de visita: 28-04-2015
Numeració: 215
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta el·líptica
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc del sostre parcial
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.766 E 001º 53.194
Altitud: 230 m
Orientació de la porta: Oest
Restaurada: No
Descripció: Té una petita finestra. També té un cocó arran de terra. A la intersecció entre el parament frontal i el marge trobem el que sembla una escala de pedra, que servia per a saltar el marge. L'interior de la barraca s'ha reblert del sediment que s'escorre des de la pista superior quan plou.
Comentaris: A cal Cargol, una casa vacarissenca del carrer de Montserrat, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari de les Comelles. Segons l'Amillarament de 1861, un tal Jaume Torrella (a) Cargol conreava aquesta peça de terra, propietat de Francesc d'Assís Comelles, que consistia en una vinya de 3ª categoria, erm de 1ª i roques. L'any 1903, probablement a causa de la fil·loxera, aquesta peça de terra va tornar a l'amo de les Comelles. Inicialment la barraca va ser trobada per l'Albert Badia mentre collia bolets per aquest verals. Finalment va ser el seu pare, el Francesc Badia (Cisco), qui em va portar fins a la barraca, després d'una prospecció prèvia del terreny. Sense la col·laboració d'aquest pare i fill, aquesta amagada barraca no hagués estat inclosa al present inventari.
Font d'informació: Albert Badia. Francesc Badia, conegut al poble com a Cisco. Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada