233 - Barraca de la urbanització dels Caus (l'Obac)






Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent del Llor. S'hi accedeix pel carrer dels Cupots de la urbanització dels Caus. És dins la parcel·la número 11 d'aquest carrer.
Data de visita: 04-03-2018
Numeració: 233
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta circular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.314' E 001º 56.557'
Altitud: 515 m
Orientació de la porta:
Restaurada: No
Descripció: El propietari de la parcel·la on està ubicada la va mig restaurar amuntegant les pedres caigudes, sense respectar l'espai obert de la porta. Actualment el cercle de pedres del basament de la barraca fa la funció de jardinera. Millor això que la seva desaparició completa!
Comentaris: Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Magí Boada aquí conreava una peça de terra de 5 quarteres i 3 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, un tal Josep Viladoms (a) Creus conreava aquesta peça de terra, propietat de Joan Ubach, que consistia en una vinya de 2ª i 3ª categoria (2 Q i 9 q), erm de 1ª (1 Q i 6 q) i roques (1 Q). El Josep Maria Faura a l'apèndix del seu llibre aporta una llista dels parcers de les vinyes de l'Obac l'any 1862. En aquesta llista el Josep Viladoms apareix relacionat amb el motiu "Macià de les Creus" (una antiga casa del barri de la Barceloneta); encara que jo tinc seriosos dubtes de què aquest parcer pertangués a aquesta casa i família. La incertesa en el motiu del parcer fa que m'hagi decidit a batejar la barraca amb un nom arbitrari; en aquest cas faig referència a la urbanització on està ubicada. La localització d'aquesta barraca es va fer gràcies al meu cosí Edu, que té una torre a la urbanització dels Caus.
Font d'informació: Edu Martínez dels Caus. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Josep Maria Faura, autor del llibre Història de la serra de l'Obac.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada