180 - Barraca de la Vinya del Ploraire (les Vendranes)Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de les Vendranes. S'hi accedeix des de la pista que uneix la masia de les Vendranes amb can Còdol, tot resseguint el vessant hidrogràfic dret del torrent de les Vendranes. En un suau revolt d'aquesta pista (davant del Lleonard) neix una perduda pista que en direcció i sentit est va a buscar les antigues feixes on es troba aquesta barraca. Després de la barraca, la pista es perd.
Data de visita: 06-07-2015
Numeració: 180
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta irregular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc sostre. Enderroc exterior important.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 37.089 E 001º 55.441
Altitud: 380 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: Els paraments de la barraca (inclosa la llinda i els muntants) estan bastits amb pedres grosses. Té una finestra i un cocó arran de terra.
Comentaris: A cal Ploraire, una casa vacarissenca del carrer de la Barceloneta (encara que procedien del carrer de Montserrat), aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari de les Vendranes. Segons l'Amillarament de 1861, un tal Pere Sellarés (a) Ploraire conreava aquesta peça de terra, propietat dels hereus de Josep Maria Mateu Aybar, que consistia en una vinya de 3ª categoria, secà de 2ª, erm de 1ª i roques. Posteriorment la descrita finca i la casa on vivien van passar al seu gendre, Jaume Ambrós Farreras. L'any 1904 l'Ajuntament de Vacarisses va obrir un expedient de baixa en la riquesa rústica (contribució territorial) de la propietat de les Vendranes, segons el qual, a causa de la plaga de la fil·loxera, la totalitat de la gran extensió de vinya que s'hi conreava passava a erm; per tant, en aquell moment aquesta vinya era erma. Segons consta a l'Apèndix a l'Amillarament de 1925-26, els hereus de Josep Maria Mateu, com a propietaris, es van fer càrrec de la riquesa imposable assignada al parcer hereus de Jaume Ambrós per una vinya sítia al paratge anomenat "Vinya del Ploraire", segons conveni particular entre l'amo del domini directe de l'esmentada peça de terra i el parcer. Això voldria dir que, almenys fins l'any 1925, aquesta vinya encara era menanada pels de cal Ploraire. Com es veu a les fotografies, un gran pi caigut està repenjat sobre la seva coberta. El dia de la descoberta al seu interior hi havia un barra de ferro rovellada i una tovallola blava moderna.
Font d'informació: Trobada tot caminant sobre el terreny. Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada