179 - Barraca de la Vinyet (les Vendranes)













Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de les Vendranes. S'hi accedeix des de la pista que uneix la masia de les Vendranes amb can Còdol, tot resseguint el vessant hidrogràfic dret del torrent de les Vendranes. Es troba just davant del Lleonard, però a l'altra banda del torrent de les Vendranes (sota la pista).
Data de visita: 06-07-2015
Numeració: 179
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta de ferradura
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc exterior petit. Encara conserva alguna llosa del voladís.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 37.093 E 001º 55.299
Altitud: 365 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: La barraca està adossada a un gran bloc que està encastat dins del marge terròs. Té una única finestra que es recolza sobre aquest gran bloc.
Comentaris: Pren el nom de la filla de l'actual alcalde de Vacarisses per ERC, que va ser qui em va donar les indicacions per a trobar-la. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, la feixa on es troba la barraca formava part d'una peça de terra erma (terreny no conreat) propietat de les Vendranes a on no hi havia cap rabassaire establert; en canvi, les peces veïnes eren vinyes menades per rabassaires. Potser posteriorment, amb el "boom" de la vinya de la segona meitat del segle XIX, s'hi va establir algun rabassaire i es van plantar ceps. Davant la porta hi ha una llauna d'oli SEAT del anys 70.
Font d'informació: Toni Masana, actual alcalde de Vacarisses per ERC. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada