119 - Barraca de l'Hort del Torres (les Comelles)










Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent del Sellerès. En un torrent innominat que tributa al torrent del Sellerès pel vessant dret. S'hi accedeix des del km 2.8 de la carretera de la Bauma.
Data de visita: 08-12-2014
Numeració: 119
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta circular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.437 E 001º 53.846
Altitud: 290 m
Orientació de la porta: Oest
Restaurada: No
Descripció:
Comentaris: A cal Torres, una casa vacarissenca de la plaça de l'Església, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari de les Comelles. Segons m'ha explicat l'Ignasi Gibert (l'actual propietari d'aquestes terres), l'hort que hi havia al torrent sota aquesta barraca era conegut com l'hort del Torres. Això està en plena concordança amb el que diu l'Amillarament de 1861. Segons aquest antic registre de béns immobles de Vacarisses, un tal Jaume Torres, veí de Vacarisses, conreava aquesta peça de terra, propietat de Francesc d'Assís Comellas, que consistia en una vinya de 3ª categoria, un olivar de 2ª categoria, secà de 2ª, erm de 2ª i roques. Posteriorment aquesta finca va ser menada pel seu fill: el Salvador Torres. Més modernament, després de la Guerra Civil, el Josep Duran de cal Pau Gran (junt amb el seu fill Tonet) aquí va menar un hort i una vinya en contracte de parceria (1/5 part de la collita) amb el propietari de les Comelles.
Font d'informació: Ignasi Gibert de cal Cisco. Tonet Duran de cal Pau Gran. Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Trobada tot caminant sobre el terreny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada