034 - Barraca del Ton de cal Ferrer Vell (Torrella)






Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerra del torrent de la Creu de la Maciana. Prop del sot de la Belatriu i al marge d'una petita feixa de cereals. S'hi accedeix des del camí romeu de Montserrat al seu pas per la Plana de Torrella, i s'agafa una pista que baixa cap a les feixes de cereals.
Data de visita: 29-12-2013
Numeració: 034
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Bessona-composta. L'habitacle de l'esquerra és de planta quadrada. L'habitacle de la dreta és de planta rectangular.
Tipus de porta: Llinda plana per als dos habitacles. Encara que la porta de l'habitacle de la dreta ha sofert un enderroc, a les fotos antigues es veu que era de llinda plana.
Estat de conservació: L'habitacle de l'esquerra es troba en perfecte estat. L'habitacle de la dreta presenta un enderroc exterior important, ja que la porta dreta (tapada per la vegetació) ha sofert un enderroc. Conserva gran part del voladís.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 35.801 E 001º 54.536
Altitud: 340 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Barraca doble adossada i no comunicada interiorment. La llinda de la porta esquerra té gravat l'any 1901.
Comentaris: A cal Ferrer Vell, una casa vacarissenca del carrer de l'Església, aquí menaven una vinya en contracte de parceria (1/4 de la collita) amb el propietari de Torrella. Segurament l'habitacle de la dreta era l'espai destinat per a l'animal  de carrega (ruc, mula, matxo). És una de les 6 barraques de vinya que han estat declarades BCIL (Béns Culturals d'Interès Local) per l'Ajuntament de Vacarisses.
Font d'informació: Jordi Torrella de cal Cargol. Àngel Sans, col·laborador de la revista mensual Vacarisses, balcó de Montserrat. Josep Maria Farrés Trias, autor del llibre Retrats de Vacarisses. La página web http://www.panoramio.com/photo/76799987 (Marta Maseras).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada