033 - Barraca de l'Aixeta (Torrella)

Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de l'Orpina. Al sot de l'Aigua; una petita vall formada per dos torrentols que tributen al torrent de l'Orpina pel vessant dret. S'hi accedeix des del primer trencall de la pista que puja a l'obaga Negra des de la masia de Torrella.
Data de visita: 26-12-2013
Numeració: 033
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc exterior petit
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 35.206 E 001º 54.445
Altitud: 350 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Algú va instal·lar una aixeta al seu interior que, a través d'un tub de goma, agafava l'aigua d'un bidó de plàstic exterior.
Comentaris: En el passat algun pagès, probablement de Vacarisses, aquí menava una vinya en contracte de rabassa morta o de parceria amb el propietari de Torrella. Originalment cada barraca es corresponia amb una parcel·la de vinya, però després, amb l'arribada de la fil·loxera i l'abandó general de les vinyes situades en costers pedregosos i de mal llaurar, els pocs parcers que van continuar treballant la terra acabaren annexant-se part de les parcel·les veïnes abandonades. És una de les 6 barraques de vinya que han estat declarades BCIL (Béns Culturals d'Interès Local) per l'Ajuntament de Vacarisses.
Font d'informació: Ortofotos de l'ICC o Google Maps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada