247 - Barraca de cal Jandet (Collcardús)











Ubicació: Capçalera del torrent de Collcardús. S'hi pot accedir des de l'aparcament depuradora de Vacarisses. Després caldrà remuntar el curs del torrent de Collcardús per alguna de les pistes o corriols que existeixen.
Data de visita: 17-01-2021
Numeració: 247
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Bessona-composta. L'habitacle de l'esquerra era de planta rectangular. L'habitacle de la dreta era de planta circular.
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41.58214º E 1.94076º
Altitud: 460 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Barraca doble adossada i no comunicada interiorment. L'habitacle rectangular de l'esquerra estava cobert amb un embigat de troncs, i era l'espai per guardar l'animal de carrega (matxo, ruc). L'habitacle de la dreta estava tancat amb l'habitual falsa volta de lloses.
Comentaris: A cal Jandet, una casa vacarissana del carrer Major, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari de Collcardús. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Francesc Torres aquí conreava una peça de terra de 4 quarteres i 8 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Francesc d'Assís Torres (à) Jandet conreava aquesta peça de terra, propietat de Josep Duran (Collcardús), que consistia en una vinya de 2ª i 3ª categoria (2 Q i 8 q), erm de 2ª categoria (1 Q ) i roques (1 Q ). Una anotació posterior de començament del segle XX diu que aquesta finca ja estava en poder de l'amo de la terra el senyor Duran, i que aquest pagava la contribució com a erm; per tant, la vinya ja estava abandonada.
Font d'informació: Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada