243 - Barraca del Sastre Xic (Puigventós)Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent del Mimó. S'hi accedeix per la pista que puja al Pla del Fideuer des de la masia del Mimó. A prop amb la pista que puja a l'Obaga de Puigventós i la Creu de Saba.
Data de visita: 27-08-2019
Numeració: 243
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.525' E 001º 54.138'
Altitud: 435 m
Orientació de la porta: Est
Restaurada: No
Descripció: La coberta era un embigat de troncs amb biga carenera i dues aigües. Recentment els membres del CMRO (Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà) han catalogat aquesta mena de barraques situades al seu terme municipal i rodalies com de "tipologia olesana".
Comentaris: A cal Sastre Xic, una casa olesana del carrer de l'Església, aquí menaven una vinya en contracte de parceria amb el propietari de Puigventós. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Benet Pujol aquí conreava una peça de terra de 1 quarteres, 6 quartans i 2 picotins, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, una tal Maria Pujol conreava aquesta peça de terra, propietat de Joaquim Llovet i Puigventós, que consistia en una vinya de 3ª classe (9 q), erm de 1ª (9 q) i roques. El cognom dels dos parcers que menava aquesta peça de terra és el mateix als dos documents. Segurament la parcera del segon document era la viuda del primer. Una anotació no gaire posterior diu que la finca ha sigut traspassada a un tal Jaume Tacias d'Olesa. La gran majoria de rabassaires de la propietat de Puigventós d'aquest sector eren olesans; així que si volem saber el motiu o sobrenom d'aquest últim parcer, hem de recorrer al Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de 1848. Allà l'únic cognominat Tacias que hi apareix és en Pau Tacias, que vivia a cal Sastre Xic, una casa de mig cos d'ample del carrer de l'Església. Aquest Pau Tacias segurament era el pare del parcer abans esmentat. En un arbitri i repartiment contra la fil·loxera aprovat per l'Ajuntament de Vacarisses i ordenat per la Diputació de l'any 1880, a la secció de forasters apareix com a contribuent un tal Lanné Tacias, veí d'Olesa, que en aquell moment conreava 2 quarteres de vinya.
Font d'informació: Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de l'any 1848 (Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat). Josep Maria Sibina, autor del llibre Motius d'Olesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada