238 - Barraca de cal Julito de Dalt








Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent del Sellerès. Al sot del Viveret (on es troba el pou del Viveret), que tributa al torrent de Sellerès pel vessant esquerre. És a tocar del carrer del Ginebrer de la urbanització de la Coma. En un tram de carrer a on no hi ha cap parcel·la construïda. Sobre una prominència rocosa.
Data de visita: 28-03-2019
Numeració: 238
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta trapezoïdal
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc sostre
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.166' E 001º 54.801'
Altitud: 380 m
Orientació de la porta: Sud-est
Restaurada: No
Descripció: Està adossada a un marge de roca mare. La coberta era una falsa cúpula.
Comentaris: A cal Julito, una casa vacarissana del carrer de Sant Josep, aquí tenien la propietat d'una peça de terra amb vinya i olivar. Posteriorment s'ho van vendre. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Miquel Camprubí aquí conreava una peça de terra de 6 quarteres i 4 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el Joan Camprubí Badia (fill de l'anterior) conreava aquesta peça de terra pel seu compte (n'era el propietari), que consistia en una vinya de 2ª i 3ª classe (1 Q i 9 q), un olivar de 1ª i 2ª classe (10 q), secà de 2ª i 3ª classe (9 q) i erm de 1ª (3 Q). Una anotació posterior diu que aquesta finca passa a Francesc Badia Gusi (à) Julito, segons l'Apèndix de l'any 1895; coincidint amb l'arribada de la plaga de la fil·loxera a Vacarisses. Si consultem aquest Apèndix a l'Amillarament de 1895-96, es detalla que aquesta peça de terra de vinya, olivar i secà ha passat a Francesc Badia Gusi per compra perpètua a Miquel Camprubí Barquet (fill i net dels anteriors), que era considerat com a foraster i, per tant, ja no residia a Vacarisses. L'Amillarament de 1926 posa a com a propietari d'aquesta finca a Francesc Badia Puig, l'hereu de l'anterior. I l'Amillarament de 1944 encara situa com a propietari a Francesc Badia Puig; tot i que poc després passaria a l'hereu de cal Julito: el Salvador Badia Espuña. El GermanEcillas, fill d'un dels actuals propietaris de la finca, m'explicà personalment que tenia records d'infantesa (principi dels anys 80) on aquesta barraca encara conservava la coberta sencera.
Font d'informació: GermanEcillas, fill d'un dels actuals propietaris de la finca. Jordi Belil Canyadell, l'imprescindible mitjancer entre el GermanEcillas i jo. Cisco Badia de cal Julito i de cal Simon. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillaraments de Vacarisses dels anys 1861, 1926 i 1944 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Mapa del Cadastre parcel·lari de Vacarisses de 1944 (Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada