223 - Barraca de l'Andillo (Puigventós)
Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent del Mimó. S'hi accedeix des del camí que recorre el vessant esquerre del torrent del Mimó des de la masia homònima fins al Pla del Fideuer.
Data de visita: 21-02-2017
Numeració: 223
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.648 E 001º 54.314
Altitud: 390 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: La coberta era un embigat de troncs. Recentment els membres del CMRO (Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà) han catalogat aquesta mena de barraques situades al seu terme municipal i rodalies com de "tipologia olesana".
Comentaris: A ca l'Andillo, una casa olesana del carrer d'en Sastre, aquí menaven una vinya en contracte de parceria amb el propietari de Puigventós. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Salvador Canals aquí conreava una peça de terra de 5 quarteres i 2 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Salvador Canals conreava aquesta peça de terra, propietat de Joaquim Llovet i Puigventós, que consistia en una vinya de 3ª categoria (2 Q), un olivar de 3ª categoria (6 q), erm de 1ª (1 Q i 3 q) i roques. Una anotació posterior diu que l'any 1902, probablement a causa de la fil·loxera, aquesta finca va tornar a l'amo directe de la terra (el propietari). La gran majoria de rabassaires de la propietat de Puigventós d'aquest sector eren olesans; així que si volem saber el motiu o sobrenom d'aquest parcer, hem de recorrer al Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de 1848. L'únic Salvador Canals que hi apareix vivia a ca l'Andillo, una casa d'un cos d'ample del carrer d'en Sastre. En un arbitri i repartiment contra la fil·loxera aprovat per l'Ajuntament de Vacarisses i ordenat per la Diputació de l'any 1880, a la secció de forasters apareix com a contribuent un tal Josep Canals (a) Andillo, veí d'Olesa, que segurament era fill de l'anterior i que, a més a més, continuava conreant la mateixa superfície de vinya: 2 quarteres.
Font d'informació: Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de l'any 1848 (Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat). Josep Maria Sibina, autor del llibre Motius d'Olesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada