220 - Barraca de cal Pau Maians (l'Obac)
 
Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent del Llor. S'hi accedeix des de la pista que recorre la carena de la serra dels Cupots fins a l'abocador de Collcardús. Pocs abans de que la pista volti a la dreta per a començar a baixar cap a la carena Llarga, trobarem a l'esquerra una antiga i emboscada pista de desboscament que de biaix va baixant cap al torrent del Llor. Actualment aquesta pista (i després corriol) es manté oberta gràcies a què els caçadors l'utilitzen per a arribar a una bassa de senglar, que es troba a mitja costa, i al llit del torrent del Llor. Es tracta del camí de la Bassa del Senglar.
Data de visita: 26-10-2016
Numeració: 220
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total. Està colgada per la terra i coberta per la vegeració.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 35.774 E 001º 56.865
Altitud: 445 m
Orientació de la porta: Sud-est
Restaurada: No
Descripció: La barraca està colgada per la terra que s'escorre de la gran costa superior quan plou i, a més a més, coberta per la vegetació que hi ha crescut a sobre.
Comentaris: A cal Pau Maians, una casa vacarissenca del carrer dels Oms, aquí menaven una vinya en contracte de parceria amb el propietari de l'Obac. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Pau Utset (a) Pau Maians aquí conreava una peça de terra de 9 quarteres i 3 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Segons l'Amillarament de 1861, el mateix Pau Utset conreava aquesta peça de terra, propietat de Joan Ubach, que consistia en una vinya de 2ª i 3ª categoria i erm de 2ª. En una anotació posterior del mateix amillarament es diu que l'any 1892 la susdita finca torna al propietari. Les últimes vinyes que es menaren a l'heretat de l'Obac van ser definitivament abandonades amb l'arribada de la fil·loxera cap a l'any 1895.
Font d'informació: Jordi Torrella de cal Cargol. Francesc Badia, conegut al poble com a Cisco. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Mapa del Cadastre parcel·lari de Vacarisses de l'any 1944 (Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada