M'agradaria inventariar les barraques de pedra seca del terme de Vacarisses. Hi vols col·laborar?
198 - Barraca del Sot del Vià (les Vendranes)
Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del sot del Vià. S'hi accedeix des de camí que comença al coll de la Roquera (la Moreneta) i baixa cap a les Vendranes.
Data de visita: 30-08-2015
Numeració: 198
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc interior petit
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.704 E 001º 55.606
Altitud: 430 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: El que més destaca d'aquesta barraca és la generosa amplada de la porta, que té el seu origen en la extraordinària longitud de la llinda. Segons converses mantingudes amb pagesos del municipi, quan es bastia una barraca, la pedra que més costava de trobar era la llinda. Té un cocó arran de terra, i el que sembla que és una finestra.
Comentaris: Uns 120 m per sobre de la barraca es troba la font del Vià. En el passat aquesta font alimentava la bassa d'uns horts que hi havia en aquest racó. L'origen de l'antropònim que dóna nom al torrent on es troba la barraca i la font és el motiu d'una casa vacarissenca del carrer de la Barceloneta: cal Vià. Pert tant, molt probablement, a cal Vià aquí van menar una vinya i un hort en contracte de parceria (o arrendament per al cas de l'hort) amb el propietari de les Vendranes. La primera visita a aquesta barraca es va fer amb la companyia i l'ajuda del Ramon Suades. En el moment de la troballa estava coberta per la vegetació.
Font d'informació: Mapa planimètric de Vacarisses de l'any 1920 (Cartoteca Digital de l'ICC). Josep Maria Farrés Trias, autor del llibre Fonts de Vacarisses.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada