188 - Barraca del Blasi de Dalt

















Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre de la riera de Sanana. S'hi accedeix des de la pista que neix al km 4.3 de la carretera de la Bauma i es dirigeix cap a la urbanització de la Farinera, tot passant sota el viaducte de la riera de Sanana.
Data de visita: 15-08-2015
Numeració: 188
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta semicircular
Tipus de porta: Llinda doble
Estat de conservació: Enderroc del sostre parcial. Enderroc exterior important.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 37.054 E 001º 53.647
Altitud: 250 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: Els paraments de la barraca són de pedra seca, però tenen algunes peces de ceràmica intercalada: maons reaprofitats i trossos de teula. Reaprofita també un carril de les vies del tren com a travesser dins la falsa cúpula, que feia la funció de penjador. Uns materials de construcció reaprofitats molts semblants als de la barraca de baix, que era del mateix propietari: el Blasi. Té una finestra amb emmarcament de maons en sec. Té un cocó mig colgat per l'enderroc de la coberta. Dues grans pedres dels paraments de la barraca (una al muntant dret) tenen el senyal d'una barrinada.
Comentaris: A cal Blasi, una casa vacarissenca del carrer de Sant Josep, aquí tenien la propietat d'una peça de terra amb vinya. Segons l'Amillarament de 1861, un tal Salvador Alavedra (a) Blasi conreava aquesta peça de terra, propietat de Felip Neri Gibert (a) Sanana, que consistia en una vinya de 1ª, 2ª i 3ª categoria, secà de 1ª, erm de 1ª i roques. Pocs anys després, problament a causa de què la construcció de la via fèrria va tallar pel mig aquesta finca, una part va passar a cal Blasi ja com a propi i l'altra part va tornar al propietari de Sanana, que en aquell moment era Josep Gibert Brugués.
Font d'informació: Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Ortofotos de l'ICC o Google Maps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada