186 - Barraca de cal Muç (Viladoms)











Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre de la riera de Sanana. S'hi accedeix des de la pista que neix al km 4.3 de la carretera de la Bauma i es dirigeix cap a la urbanització de la Farinera, tot passant sota el viaducte de la riera de Sanana.
Data de visita: 01-09-2014
Numeració: 186
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Bessona-composta. L'habitacle de l'esquerra és de planta quadrada. L'habitacle de la dreta era de planta rectangular.
Tipus de porta: Llinda plana (l'habitacle de l'esquerre)
Estat de conservació: L'habitacle de l'esquerra té el sostre enderrocat. L'habitacle de la dreta està totalment enderrocat.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.993' E 001º 53.563'
Altitud: 235 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Barraca doble adossada i no comunicada interiorment. L'habitacle de l'esquerre es va bastir utilitzant grans blocs basals. Algunes de les pedres dels paraments són de pedra tosca. De l'habitacle de la dreta podem dir que probablement estava cobert amb un embigat de troncs. Segurament aquest darrer era l'espai per a l'animal de carrega (ruc, mula, matxo). Uns 100 metres al sud-oest d'aquesta barraca i a tocar de la pista que porta de nou cap a la carretera de la Bauma, hi ha les restes del que va ser un dipòsit quadrat d'aigua que pertanyia a la vinya de cal Muç.
Comentaris: A cal Muç, una casa vacarissana del carrer Major, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o de parceria amb el propietari de Viladoms. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Fermí Urpina aquí conreava una peça de terra de 6 quarteres i 11 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, un tal Muç Codinas conreava aquesta peça de terra, propietat de Jaume Viladoms (heretat Viladoms),que consistia en una vinya de 1a, 2a i 3a classe (4 Q i 6 q), secà de 1a classe (2 q), erm de 1a classe (1 Q) i roques (1 Q i 3 q). Una anotació posterior de la darreria del segle XIX diu que les finques i la casa on vivia la família havien passat a Fermí Urpina. Segons el Padró d'habitants del 1871, la família de cal Muç estava composta per Muç Codinas (avi vidu de 80 anys), la seva filla Teresa Codinas (mare de família de 49 anys), el seu gendre Fermí Urpina (pare de família de 55 anys), i per quatre fills fruit de matrimoni: Eulàlia, Maria, Antònia i Josep. Això vol dir que Fermí Urpina va entrar de gendre a cal Muç.
Font d'informació: Àngel Sans, col·laborador de la revista mensual Vacarisses, balcó de Montserrat. Ignasi Gibert de cal Cisco. Joan Arnau de la Farinera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada