131 - Barraca de cal Pepet del Beltran (el Mimó)

 

Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre de la riera de la Torre. En un torrent innominat que tributa a la riera de la Torre pel vessant esquerre. S'hi accedeix des de la pista que neix al km 2.9 de la carretera d'Olesa i es dirigeix cap a les ruïnes del Mimó Vell passant per la depuradora de Vacarisses. Està ubicada prop d'una cruïlla de pistes.
Data de visita: 17-01-2015
Numeració: 131
Tipus de construcció: Terrera margera
Forma: Planta circular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc sostre
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.783' E 001º 55.501'
Altitud: 345 m
Orientació de la porta: Nord-oest
Restaurada: No
Descripció: Està feta majoritariament amb pedra calcària. La resta són pedres de gres vermell.
Comentaris: A cal Pepet del Beltran, una casa vacarissana del carrer de Sant Ignasi, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari del Mimó. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Gregori Beltran aquí conreava una peça de terra de 8 quarteres i 1 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el Josep Bertran (fill de l'anterior) conreava aquesta peça de terra, propietat de Josep Bover (el Mimó), que consistia en una vinya de 2ª i 3ª classe (3 Q 10 q), un olivar de 2ª classe (1 Q), erm de 1ª (2 Q) i roques. Una anotació posterior diu que aquesta finca passa a l'amo directe de la terra (el Mimó), segons l'Apèndix de l'any 1903.
Font d'informació: Jaume Morera (al cel sia), excursionista, espeleòleg i expert en ceràmica antiga del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. La pista inicial de l'existència d'aquesta barraca van ser unes fotografíes dels voltants de les ruïnes del Mimó Vell preses pel Jaume Morera després de l'incendi de l'estiu de 1994 (ara fa 20 anys). El croquis, que va ser fet l'any 1994, tambe va ser gentilesa del Jaume Morera. Trobada tot caminant sobre el terreny. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada