125 - Barraca de la Vinya del Pardet










Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent Fondo. S'hi accedeix des de la carretera que puja a la urbanització dels Caus (camí de l'Obac). Uns 130 metres abans de la cruïlla amb la pista de la font del Guinardeu neix un corriol que baixa cap a les antigues feixes on es troba la barraca.
Data de visita: 29-12-2014
Numeració: 125
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta irregular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc sostre
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.262 E 001º 55.741
Altitud: 430 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció:
Comentaris: A cal Pardet, una casa vacarissenca del carrer de Pau Casals, aquí tenien la propietat d'una peça de terra amb vinya. Al carrer de la Barceloneta, a tocar de cal Grauet, hi havia l'antiga casa de la família Mateu. Pels volts de 1879, Francesc Mateu Grau es casà amb una veïna de la casa del davant, la Valentina Flotats Casajuana de cal Flotats. Els Mateu tenien terres, però potser no suficients per a viure amb comoditat. Segurament per aquesta raó en Francesc Mateu es decidí a comprar una botiga de baix el poble: cal Pardet, on s'hi venien des de comestibles fins a material de construcció. Molt probablement, en aquest moment, junt amb la botiga, també va comprar la vinya del Pardet on es troba la barraca. Així que el motiu "Pardet" provindria de l'anterior propietari d'aquestes dues finques. Això determinà que la família Mateu-Flotats i els seus se n'anessin a viure a baix al poble; i que a la casa de la Barceloneta hi restés molts anys la mare del Francesc, la Maria Teresa Grau. En aquells temps, pels volts de 1914, el desdoblament de la via del ferrocarril donà molta vida al poble. Hi havia molta població flotant i això anà en bé de la botiga de cal Pardet. Una desena d'anys després, segons l'Amillarament de 1926, el Francesc Mateu Grau, amb uns 75 anys d'edat, era el propietari d'aquesta finca rústica de 6 quarteres de cabuda situada al Racó del Moliner, que consistia en una vinya, olivar, erm i roques. A l’Amillarament de 1944, un fill de l’anterior que residia a Sabadell (Francesc Mateu Flotats) era el propietari de la finca, on només es tributava per erm de 3ª categoria; per tant, aleshores ja feia anys que la vinya s'havia deixat perdre. Segons em van explicar el Josep Gibert i el Jordi Torrella, a mitjan segle XX el Francesc Mateu de cal Pardet encara tenia cura d'un hortet que regava amb l'aigua d'un profund pou, que posteriorment es va acabar tapant pel perill que comportava.
Font d'informació: Jordi Torrella de cal Cargol. Josep Gibert de cal Josepó (al cel sia). Mapa del Cadastre parcel·lari de Vacarisses de l'any 1944 (Ajuntament de Vacarisses). Ramon Suades, autor de la Guia Interactiva del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Miquel Crusafont Sabater, Camil Padró Canals, Mercè Tobella Soler i Pere Boix Puig autors del llibre La Barceloneta de Vacarisses, un espai d'enginy i d'il·lusió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada