116 - Barraca del Ton Carnisser




Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent del Sellerès. S'hi accedeix pel carrer del Ginebrer de la urbanització de la Coma. És dins la parcel·la número 8 d'aquest carrer, però des del carrer estant es veu perfectament.
Data de visita: 23-11-2014
Numeració: 116
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta circular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Perfecte estat
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.304 E 001º 54.630
Altitud: 350 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: Sí. Els propietaris de la parcel·la on està ubicada, l'Amèlia i el Santi, la van restaurar als anys 90 perquè degut al seu estat de deteriorament amenaçava de caure. La restauració va consistir en rejuntar les pedres amb morter de ciment. Gràcies a la fotografía prèvia a la restauració feta per l'Àngel Sans, es veu que la llinda de la porta estava (i segueix estant després de la restauració) esberlada; però ara, gràcies al ciment emprat, ja no corre perill de caure.
Descripció: Els restauradors van tenir l'encert de recuperar el característic voladís que protegeix el parament de les barraques de l'aigua de la pluja.
Comentaris: A cal Ton Carnisser, una casa vacarissenca del carrer Major, aquí tenien la propietat d'una peça de terra anomenada l'Olivar. Previament, l'any 1947, el Ton Carnisser li havia comprat aquest propi a un tal Francesc Amorós Torres de cal Vidrier (una casa de l'actual carrer del Pou), que en aquell moment residia a Terrassa. Posteriorment s'ho va vendre, i finalment es va acabar parcel·lant per a fer l'actual urbanització. Segons m'explicà el Toni Masana, aquesta barraca va ser construïda pel seu avi, el Ton Carnisser. Els propietaris de la parcel·la i restauradors de la barraca han posat un rètol al seu davant on es pot llegir "LA BARRACA D'EN TON".
Font d'informació: Toni Masana, actual alcalde de Vacarisses per ERC. Àngel Sans, col·laborador de la revista mensual Vacarisses, balcó de Montserrat. Jordi Torrella de cal Cargol. Amillaraments de Vacarisses de 1861 i de 1944 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada