059 - Barraca de cal Patró (can Còdol)










Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre de la riera de Sanana. S'hi accedeix des d'una pista secundària que neix en un revolt tancat de la pista que baixa a can Còdol des del Serrat dels Ginebres.
Data de visita: 28-07-2014
Numeració: 059
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Bessona-composta. L'habitacle de l'esquerra és de planta rectangular. L'habitacle de la dreta és de planta quadrada.
Tipus de porta: Llinda plana (per les dues portes)
Estat de conservació: L'habitacle de l'esquerra presenta un enderroc del sostre parcial. L'habitacle de la dreta es troba en perfecte estat.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 37.199' E 001º 54.995'
Altitud: 405 m
Orientació de la porta: Oest
Restaurada: No
Descripció: Barraca doble adossada i no comunicada interiorment. La llinda de la porta dreta té gravat l'any 1889. L'interior de l'habitacle gran de la dreta presenta una pilastra de pedra seca adossada al parament del fons. Aquesta pilastra té com a funció sostenir la falsa volta de la coberta. L'habitacle de la dreta té un cocó arran de terra. L'excepcional amplada de la porta de l'habitacle de l'esquerra indica que aquest era l'espai per a l'animal de carrega.
Comentaris: Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Fermí Agusi aquí conreava una peça de terra de 5 quarteres i 5 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Fermí Agusi conreava aquesta peça de terra, propietat de Felip Neri Còdol (can Còdol), que consistia en una vinya de 1ra, 2na i 3ra classe (3 Q i 6 q), erm de 1ra classe (6 q) i roques (1 Q i 5 q). Més de mig segle després, segons consta a l'Apèndix a l'Amillarament de 1925-26, els hereus de Joaquima Millastre (can Còdol), com a propietaris, es van fer càrrec de la riquesa imposable assignada al parcer Pere Amorós Oliva (à) Patró per una vinya sítia a la propietat anomenada "Can Còdol", segons conveni particular entre l'amo del domini directe de l'esmentada peça de terra i el parcer. Aquesta peça de terra era la mateixa que menava aquell Fermí Agusi a l'Amillarament de 1861. Això voldria dir que aquesta vinya va canviar de mans almenys una vegada, fins que l'any 1925 tenim constància que la menava el Pere Amorós de cal Patró, una casa vacarissana del carrer de Montserrat.
Font d'informació: Ortofotos de l'ICGC o Google Maps. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICGC). Amillarament de Vacarisses de l'any 1861 i Apèndix a l'Amillarament del 1925-26 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada