059 - Barraca de cal Patró (can Còdol)


Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre de la riera de Sanana. S'hi accedeix des d'una pista secundària que neix en un revolt tancat de la pista que baixa a can Còdol des del Serrat dels Ginebres.
Data de visita: 28-07-2014
Numeració: 059
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Bessona-composta. L'habitacle de l'esquerra és de planta rectangular. L'habitacle de la dreta és de planta quadrada.
Tipus de porta: Llinda plana (per les dues portes)
Estat de conservació: L'habitacle de l'esquerra presenta un enderroc del sostre parcial. L'habitacle de la dreta es troba en perfecte estat.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 37.199 E 001º 54.995
Altitud: 405 m
Orientació de la porta: Oest
Restaurada: No
Descripció: Barraca doble adossada i no comunicada interiorment. La llinda de la porta dreta té gravat l'any 1889. L'interior de l'habitacle gran de la dreta presenta una pilastra de pedra seca adossada al parament del fons. Aquesta pilastra té com a funció sostenir la falsa volta de la coberta. L'habitacle de la dreta té un cocó arran de terra. L'excepcional amplada de la porta de l'habitacle de l'esquerra indica que aquest era l'espai per a l'animal de carrega.
Comentaris: Segons l'Amillarament de 1861, un tal Fermí Agusi conreava aquesta peça de terra, propietat de Felip Neri Còdol, que consistia en una vinya de 1ª, 2ª i 3ª categoria, erm de 1ª i roques. Més de mig segle després, segons consta a l'Apèndix a l'Amillarament de 1925-26, els hereus de Joaquima Millastre, com a propietaris, es van fer càrrec de la riquesa imposable assignada al parcer Pere Amorós Oliva (a) Patró per una vinya sítia a la propietat anomenada "Can Còdol", segons conveni particular entre l'amo del domini directe de l'esmentada peça de terra i el parcer. Aquesta peça de terra era la mateixa que menava aquell Fermí Agusi a l'Amillarament de 1861. Això voldria dir que aquesta vinya va canviar de mans almenys una vegada, fins que l'any 1925 tenim constància que la menava el Pere Amorós de cal Patró, una casa vacarissenca del carrer de Montserrat.
Font d'informació: Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Ortofotos de l'ICC o Google Map.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada