049 - Barraca de cal Vidrier (can Còdol)












  

Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre de la riera de Sanana. A la capçalera d'un torrent innominat que tributa a la riera de Sanana pel vessant esquerre. S'hi accedeix per la pista que baixa a can Còdol des del Serrat dels Ginebres.
Data de visita: 05-09-2014
Numeració: 049
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta circular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Perfecte estat. Encara que ha perdut gran part del ràfec de lloses volades.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.935' E 001º 54.860'
Altitud: 415 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Coberta de falsa cúpula. Té un espiell (finestra) i un cocó arran de terra.
Comentaris: A cal Vidrier, una casa vacarissana de l'actual carrer del Pou, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari de can Còdol. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Isidre Amorós aquí conreava una peça de terra de 9 quarteres i 1 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el fill de l'anterior, l'Antoni Amorós (à) Vidrier, conreava aquesta peça de terra, propietat de Felip Neri Còdol (can Còdol), que consistia en una vinya de 1ra, 2na i 3ra classe (7 Q), erm de 1ra classe (9 q) i roques (1 Q i 4 q). A partir d'aquí se li perd la pista documental a aquesta vinya i la seva barraca, perquè a l'Amillarament de 1926 l'Antoni Amorós i Vives, l'hereu de cal Vidrier (fill i net dels anteriors) ja no contribueix per aquesta vinya a parceria de can Còdol. Segurament aquesta vinya, per la seva llunyania del poble, va ser abandonada després de la fil·loxera. Segons el padró general de Vacarisses de 1910, l'Antoni Amorós i Vives encara vivia amb la seva família a cal Vidrier de l'actual carrer del Pou; i, tal com hem vist abans, l'any 1926 encara era veí del poble i hi conreava diversos trossos de terra. No va ser fins l'any 1947 que el fill de l'anterior, Francesc Amorós Torres, que ja vivia a Terrassa, va vendre a l'Antoni Ubach i Prat (el Ton Carnisser) totes les propietats que li quedaven a Vacarisses: la casa pairal i un propi a la Coma.
Font d'informació: Trobada tot caminant sobre el terreny. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICGC). Amillaraments de Vacarisses dels anys 1861, 1926 i 1944 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada